Panouri fotovoltaice

Energia regenerabilă –  alternativă la energia convențională

Energia regenerabilă –  alternativă la energia convențională

Ultimii ani ne aduc în discuție tot mai des tema sustenabilității, iar contextele sociale actuale fac din acest subiect unul care capătă tot mai mult interes în rândul oamenilor. Din cauza creșterii prețurilor pentru petrol, energie electrică și gaze naturale, sustenabilitatea și energia regenerabilă au fost aduse tot mai des în temele de discuție de zi de zi, acest lucru fiind o actualitate și o normalitate în țări precum Germania, de exemplu, însă pe plan secund în România. Cea mai la îndemână resursă pentru persoanele fizice care vor să beneficieze de energia regenerabilă este reprezentată de razele UV ale soarelui, captate prin panouri fotovoltaice.

Datorită îmbunătățirii continue și evoluției rapide a tehnologiei, energia solară a devenit una dintre tehnologiile energetice cu cea mai mică amprentă de carbon și va continua această traiectorie descendentă a emisiilor.

În țările vestice, energia regenerabilă a devenit o normalitate în rândul populației, acest lucru fiind acceptat de majoritatea oamenilor care doresc să reducă impactul asupra mediului, cât și costurile de întreținere a locuinței. 

O alternativă la energia electrică convențională sunt panourile fotovoltaice. Aceste panouri sunt alcătuite din semiconductori care convertesc energia solară în electricitate, care este folosită în mod obișnuit pentru a alimenta aparatele electrocasnice sau clădirile industriale. Energia solară devine o sursă de energie din ce în ce mai viabilă, deoarece este o alternativă ecologică naturală, inepuizabilă.

 

Cum funcționează panourile fotovoltaice?

  • Celula fotovoltaică absoarbe lumina și eliberează electronii. Atunci când lumina lovește o celulă fotovoltaică, fotonii sunt absorbiți de materialul semiconductor din care este fabricat panoul solar. Această energie luminoasă determină eliberarea electronilor din siliciu, care se vor transforma, în cele din urmă, în energie electrică solară pe care o puteți utiliza în casa dumneavoastră.
  • Există două straturi de siliciu utilizate în celule fotovoltaice, iar fiecare dintre ele este tratat special pentru a crea un câmp electric, ceea ce înseamnă ca o parte are o sarcină pozitivă și una are o sarcină negativă Acest câmp electric face ca electronii liberi să circule într-o singură direcție prin celula solară, generând un curent electric.
  • Odată ce un curent electric este generat de electronii liberi, plăcile metalice de pe laturile fiecărei celule solare colectează acești electroni și îi transferă în fire. În acest moment, electronii vor curge sub formă de electricitate prin cabluri către un invertor solar și apoi în toată casa.
  • O singură celulă fotovoltaică nu poate produce energie electrică suficientă pentru a fi utilizată pentru toate produsele electrocasnice. Pentru producerea unei cantități mari de energie, de care o locuință ar avea nevoie, aceste celule sunt conectate împreună pentru a crea panouri solare. Un panou solar tipic pentru o locuință, cu 60 de celule fotovoltaice combinate, poate produce între 220 și 400 de wați de energie, sau poate chiar peste.

Numărul panourilor fotovoltaice recomandate pentru o locuință diferă în funcție de anumiți factori, precum temperatura, intervalul de ore în care se poate capta lumina solară și consumul de energie electrică folosită de casă. De aceea, proprietarii vor avea nevoie de cantități de panouri fotovoltaice diferite pentru a produce energia de care aceștia au nevoie. 

 

Costurile se amortizează în timp

Investiția pentru aplicarea de panouri fotovoltaice poate fi una costisitoare pentru început, dar în timp, aceasta se amortizează datorită costurilor aproape inexistente ale energiei electrice, din fiecare lună. Ținând cont de evoluția ascendentă a prețurilor energiei furnizate în mod tradițional, o soluție financiară inteligentă este aplicarea acestor panouri pentru reducerea costurilor lunare. 

Încă din prima zi de utilizare a panourilor solare, începe procesul de economisire a costurilor și amortizarea investiției inițiale. Pe măsură ce costurile energiei produsă în mod tradițional cresc, valoarea economiilor pe care le faceți cu energia produsă de soare crește.

 

Panourile fotovoltaice cresc valoarea imobilului

Odată cu aplicarea panourilor solare pe locuința dumneavoastră, valoarea acesteia pe piața imobiliară crește. Datorită reducerii costurilor energiei electrice sau chiar inexistența acestora, locuința dumneavoastră devine un imobil sustenabil pe termen lung, ceea ce ajută la aprecierea ei la o valoare mult mai mare. 

În țările vestice ale Europei, locuințele care au panouri fotovoltaice aplicate sunt la mare căutare pe piața imobiliară, acestea având succes în rândul cumpărătorilor, tocmai din considerentul reducerii semnificative ale costurilor de întreținere.

 

Clădiri noi cu alternative sustenabile la producerea energiei

Tot mai mulți dezvoltatori optează pentru accesorizarea construcțiilor cu panouri solare, pentru a avea un impact cât mai redus asupra mediului. Aplicarea de panouri fotovoltaice pe locuințe prinde tot mai mult contur în România, acest lucru fiind o normalitate în celelalte țări din Europa. 

Schimbările climatice și contextele sociale actuale ne împing spre adoptarea unor soluții optime, sustenabile și accesibile în realizarea confortului casei noastre. Panourile solare sunt alegerea ideală pentru producerea energiei, fără a impacta mediul înconjurător sau fără a depinde de terți pentru accesarea energiei electrice, reducând costurile lunare.

La capitolul aplicării de panouri fotovoltaice Timișoara devine din ce în ce mai receptivă, iar tot mai mulți dezvoltatori sau proprietari de locuințe sunt interesați să aleagă această alternativă mai sigură și mai sustenabilă, atât pentru mediu, cât și din punct de vedere financiar.

Sustenabilitatea este o soluție pe termen lung, în care noi protejăm mediul, iar prin aplicarea de panouri fotovoltaice casa verde devine o normalitate în rândul construcțiilor. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.