Uncategorized

De ce trebuie să ții cont când alegi o centrală electrică

De ce trebuie să ții cont când alegi o centrală electrică

Centralele electrice devin din ce în ce mai căutate, prinzând teren în fața celor pe gaz, care au fost considerate una dintre cele mai accesibile și abordate variante de încălzire. Dar, acest lucru s-a schimbat din cauza evoluției tehnologiei cât și a noilor alternative de generare a energiei.

 

Noile elemente termice inovatoare, componentele electrice rapide și eficiente, cât și funcțiile de control ale încălzirii de ultimă generație permit reducerea consumului de energie oferind potențialul de a reduce semnificativ costurile de încălzire. 

 

Încălzirea cu ajutorul unui sistem de încălzire electric prin pardoseală sau prin radiatoare devine din ce în ce mai căutată, deoarece oferă un randament (eficiență) termic mult mai mare față de cel obișnuit, atingând un procent de 99% în comparație cu o centrală pe gaz, unde se atinge 95% – acest procent se datorează modului de distribuire al căldurii.

 

Avantajele centralelor electrice

Centrala electrică utilizează electricitatea ca sursă principală de energie pentru a încălzi întreaga locuință. Aceasta devine o modalitate de încălzire a locuinței, fie casă sau apartament, cu emisii de carbon din ce în ce mai reduse, fapt ce se datorează și soluțiilor alternative de generare a curentului – panourile fotovoltaice instalate pe acoperișul casei.

  • În cazul apartamentelor cu suprafețe de până la 40 mp, centralele electrice sunt o variantă ideală pentru încălzirea întregii suprafețe deoarece nu ocupă mult spațiu și nu folosesc flacără deschisă. 
  • Fiind silențioase, acestea reduc nivelul de zgomot din locuință. Un alt avantaj al acestora este dimensiunea compactă ce oferă posibilitatea montării în orice spațiu îngust din încăpere. 
  • Service-ul periodic este mult mai rar față de service-ul centralelor pe gaz, deoarece în cazul gazului, acesta necesită verificarea întregii instalații pentru a evita posibilele scurgeri.

O centrală electrică presupune un sistem ce poate furniza atât căldură, cât și apă caldă menajeră, iar cu ajutorul acestor panouri fotovoltaice, costurile încălzirii întregii tale locuințe se reduc considerabil.

 

Cum alegi centrala electrică?

În procesul de alegere a sistemului de încălzire, trebuie să iei în considerare anumite aspecte, și anume:

  • pentru ce suprafață este folosită – apartament sau casă; 
  • puterea centralei; 
  • randamentul și eficiența acesteia;
  • siguranța în exploatare – este dată de eficacitatea sistemului electric la un consum mare de curent și de siguranța pe termen lung oferită de centrală;
  • perioada de garanție a centralei de încălzire.

 

Când vine vorba de alegerea centralei electrice, un factor decizional important este legat și de costul consumului de electricitate al acesteia. Având mai multe tipuri de centrale electrice pe piață, avem tot atâtea variante de consum al energiei. Puterea acestora poate varia de la 4 kw la 96 kw sau chiar mai mult, în funcție de suprafața destinată încălzirii. 

 

Cum se calculează costurile lunare ale centralei electrice și cât poate consuma aceasta?

În ecuația de calcul pentru alegerea cât mai corectă a puterii centralei termice se află și coeficientul de încălzire a centralei. Coeficientul de încălzire este raportat la izolația locuinței și poate fi cuprins:

  • între 32 și 48 W/mc, în cazul încăperilor foarte bine izolate;
  • între 50 W/mc și 70 W/mc pentru încăperile mai puțin izolate sau deloc. 

 

Astfel, calculul se efectuează înmulțind suprafața locuinței, înălțimea acesteia și coeficientul menționat anterior. Odată aflată puterea acesteia, mai este un singur pas până la aflarea costurilor estimative ale încălzirii. 

 

Dacă alegem, de exemplu o centrală de 9kw, consumul acesteia este estimat la 1300 kw consumați pe lună, iar acest consum se înmulțește cu prețul actual al furnizorului de energie electrică. De exemplu, la consumul menționat, de 1300 kw se înmulțesc 0,7 lei/kw (cost estimat al kw/lună) care rezultă la un cost total estimat de 910 de lei. Din acest consum fac parte și ceilalți consumatori ai casei, cum ar fi iluminatul, televizorul, frigiderul sau alte electrocasnice.

 

Totodată, costul lunar de încălzire este influențat și de setarea temperaturii ambientale a locuinței, de aceea se recomandă instalarea unui termostat în cea mai răcoroasă încăpere din casă. Temperatura ambientală recomandată pentru un confort sporit și pentru un somn liniștitor este de 20 grade C sau maxim 21 grade C. 

 

Sistemul de încălzire al centralei electrice poate fi instalat și în pardoseala locuinței, ceea ce ajută la încălzirea uniformă a încăperii, iar prin reglarea temperaturii cu ajutorul termostatului, acest sistem poate oferi confortul ideal pentru fiecare încăpere. De altfel, sistemul de încălzire al unei centrale electrice mai poate fi instalat și prin radiatoare, cum sunt și cele pe gaz de exemplu; acest lucru fiind ales în funcție de preferințe și de factorii care influențează alegerea sistemului adecvat.

 

Cum se face montarea centralei electrice?

Pentru alegerea unei astfel de centrale este nevoie de analizarea tuturor factorilor menționați și totodată, o consultanță de specialitate pe tot parcursul procesului. De aceea, echipa TeknoFM este mereu la dispoziția ta pentru a-ți oferi cele mai bune informații și îndrumări.

Contactează-ne la numărul de telefon 0752 904 891 și programează o discuție pentru alegerea corectă a centralei electrice, iar de montarea acesteia ne ocupăm noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.