Panouri radiante cu infraroșu

De ce să alegi panouri radiante cu infraroșu pentru locuința ta?

Piața sistemelor de încălzire pentru locuință oferă tot mai multe alternative pentru ca tu să ai un confort ridicat, la tine acasă. Fie că vorbim de centrale electrice, centrale termice, încălzire în pardoseală sau panouri radiante cu infraroșu, fiecare prezintă avantaje și dezavantaje, pe care trebuie să le iei în considerare atunci când îți alegi sistemul dorit.

Dar ce sunt panourile radiante cu infraroșu?

Panourile radiante cu infraroșu sunt panouri simple pentru încălzire, montate pe perete, care radiază căldura în jurul lor. Aceste panouri pot fi soluția încălzirii spațiului acolo unde sistemele de încălzire centrală nu pot fi instalate sau nu fac față.

Financiar, panourile radiante cu infraroșu nu necesită o investiție atât de mare, precum sistemele de încălzire. Panourile având nevoie doar de curent electric, fără a fi necesară instalarea unor țevi de apă sau de gaz, ori a unui cazan pentru apă.

Cum funcționează panourile radiante cu infraroșu?

Acest tip de încălzire funcționează într-un mod diferit față de majoritatea sistemelor de încălzire, însă plusul acestora constă în caracteristicile sale ușor de instalat, oferind o opțiune pentru un buget mai redus sau o variantă pentru adăugarea de încălzire suplimentară într-un spațiu. Panourile cu infraroșu pot fi utilizate ca soluții pentru întreaga casă sau ca și completare a unor sisteme de încălzire care funcționează în locuință, pentru a oferi un impuls sau pentru a furniza căldură în zone greu de încălzit.

Panourile radiante cu infraroșu au un procent de radiere între 95% și 97%. Energia electrică folosită pentru alimentarea panourilor este transformată în două tipuri de căldură: radiantă și convectivă. Cea radiantă este distribuită cu ajutorul radiației prin infraroșu – acest procentaj fiind cel mai mare, iar restul până la 100% este căldura convectivă. Încălzirea prin aceste panouri se realizează prin încălzirea corpurilor care se află în jurul panoului radiant, prin transmiterea radiațiilor termice la acestea.

Care sunt avantajele panourilor radiante cu infraroșu?

  • Încălzesc rapid încăperea – În timp ce încălzitoarele cu convecție au nevoie de timp pentru a încălzi întreaga încăpere, panourile radiante cu infraroșu au un efect imediat, astfel încât nu trebuie să aștepți un timp îndelungat pentru a avea o temperatură confortabilă în cameră.
  • Se instalează ușor și oferă flexibilitate de instalare – Panourile radiante cu infraroșu sunt mai ușor de instalat decât cele cu convecție, deoarece acestea nu necesită un sistem complex de țevi sau un cazan prin care să circule apa, acestea folosesc doar energia electrică. Totodată, nu necesită nici un spațiu foarte mare, datorită designului simplu care le permite instalarea în aproape orice loc al unei încăperi.
  • Pot ajuta la reducerea mucegaiului – Deoarece radiațiile infraroșii încălzesc obiectele solide, odată instalate pe perete, panourile ajută la reducerea umezelii acumulate, uscând treptat pereții și reducând formarea mucegaiului.
  • Panourile cu infraroșu ajută la reducerea alergiilor – Deoarece radiațiile infraroșii nu se bazează pe aer ca mijloc de transport al căldurii, cum este cazul încălzitoarelor cu convecție, există mult mai puțină mișcare a aerului, ceea ce înseamnă că praful și alergenii nu circulă prin cameră, contribuind astfel la reducerea impactului acestora.
  • Nu necesită autorizație de instalare în casă – Datorită sistemului simplu de funcționare, prin curent, fără necesitatea instalării unui sistem complex de țevi, a unui cazan pentru recircularea apei în sistem și fără necesitatea utilizării gazului, panourile radiante cu infraroșu nu au nevoie de autorizație pentru instalarea acestora.

Panourile de încălzire prin infraroșu – o idee bună pentru încălzirea halelor?

Încălzirea halelor presupune încălzirea unei încăperi cu un volum mare, iar în funcție de domeniul industrial, de mărfurile din încăpere sau de utilajele folosite, sunt recomandate anumite temperaturi. Încălzirea cu panouri radiante cu infraroșu este ideală pentru halele care sunt expuse la condiții exterioare, cum ar fi depozitele cu uși frecvent deschise. Căldura poate fi redirecționată ușor către alte zone, astfel că se pot evita pierderile mari de căldură din cauza curenților de aer. Totodată, aceste panouri asigură o încălzire mai curată în spațiile în care este necesară reducerea și răspândirea prafului, deoarece acestea nu folosesc curenții de aer pentru a transmite căldura.

Panourile radiante cu infraroșu destinate halelor industriale pot fi instalate atât pe un perete lateral al încăperii, cât și pe tavanul acestora. Datorită principiului de încălzire radiantă, încăperea este încălzită uniform într-un timp relativ scurt, radiațiile termice emise ajungând cu ușurință pe toata suprafața de acțiune, fiind absorbite de corpurile din jur, inclusiv pereți sau podea.

De ce trebuie să ții cont atunci când alegi panouri radiante cu infraroșu pentru locuința ta?

  • Locul utilizării: baie, dormitor, sufragerie etc;
  • Amplasarea acestora în încăpere;
  • Puterea panourilor;
  • Tipul rezistenței pe care o au: aluminiu (panourile mai ieftine, care au o durata de viață mai mică), ceramică (panourile sunt mai scumpe, dar au o durată de viață mai mare), argint (la fel ca și cele din ceramică, sunt mai scumpe, dar au o durată de viață mai ridicată);
  • Funcțiile panoului;
  • Garanția oferită.

Panourile radiante diferă în funcție de dimensiunile variate ale acestora, care este strâns legată de puterea nominală pe care o au. Energia necesară se calculează în funcție de parametrii încăperii în care acesta va fi instalat. Puterea panourilor radiante destinate încăperilor mici, cum ar fi cele din locuințe, variază de la 0.3 kW până la 1.2 kW.

Cauți panouri radiante cu infraroșu?

Echipa TeknoFM îți stă la dispoziție pentru consultanță în alegerea unor panouri radiante cu infraroșu dedicate locuinței tale. Nu ezita să ne contactezi la numărul de telefon 0729 261 766 pentru a primi cea mai bună oferă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.