Panouri solare nepresurizate

Cum încălzești apa caldă ca să ai costuri reduse la energie?

Instalarea unor panouri solare nepresurizate este o variantă economică pentru încălzirea apei, prin energia generată de soare. Energia solară a devenit centrul atenției datorită avantajelor clare, continue și sigure asupra mediului pe care le are. 

Folosim zilnic apă caldă în casă, dar energia electrică folosită pentru încălzirea acesteia se simte semnificativ în facturile lunare. Alternativele de încălzire a apei ne oferă avantajul de a reduce costurile asociate cu aceasta. O alternativă ușoară și economică este montarea pe acoperișul casei a unor panouri solare nepresurizate ieftine din punct de vedere al achiziției și montării.

 

Încălzește apa cu energia solară

Sistemele nepresurizate cu panouri solare sunt un ansamblu de tuburi vidate, din sticlă, conectate la un rezervor de apă montat deasupra acestora, pe acoperiș. Apa este adusă în rezervor printr-o pompă, iar tuburile vidate sunt umplute cu apă.

Un panou solar nepresurizat nu depinde de combustibilii fosili și utilizează energia solară pentru a încălzi apa. Datorită acestui aspect, economisești bani pe termen lung, iar investiția inițială nu este foarte mare, fiind un avantaj major al acestor panouri.

 

Panouri solare nepresurizate –  cum funcționează?

Tuburile vidate, conectate la rezervor absorb energia solară din razele soarelui, transformând-o în energie termică. Pe măsură ce apa din interiorul tuburilor se încălzește, densitatea acesteia scade, iar apa caldă se ridică în rezervorul de stocare a apei. Apa rece se duce spre celălalt capăt al tubului și înlocuiește apa caldă care urmează sa fie încălzită. 

Furnizarea apei calde se realizează prin căderea gravitațională, rezervorul are în componența sa o gură de aerisire care îi oferă contact cu atmosfera. Montarea panourilor nepresurizate se face pe partea sudică a acoperișului, pentru ca razele solare să ajungă pe suprafața panoului pe toată durata zilei.

 

Panouri solare nepresurizate –  soluție avantajoasă pentru încălzirea apei

Avantajele acestor panouri merg dincolo de economiile de costuri și de disponibilitatea energiei electrice, care sunt, de asemenea, un beneficiu în alegerea acestor sisteme. 

  • Dimensiuni diferite: alegerea unei dimensiuni adecvate este esențială, deoarece locuitorii casei trebuie să dispună de o capacitate de stocare a apei suficientă pentru a satisface 90-100% din necesarul de apă caldă. Volumul de stocare al apei este un aspect important. De exemplu, un rezervor de 200 de litri este ideal pentru o familie formată din 3 persoane.
  • Spațiu mai puțin pentru instalarea acestora: Față de celelalte panouri care folosesc energia solară, panourile solare nepresurizate au nevoie de mai puțin spațiu pentru instalare.
  • Oferă eficiență ridicată: Aceste panouri folosesc radiația solară în proporție de 80% pentru a o transforma în energie termică necesară pentru încălzirea apei.
  • Costurile reduse: Costul pentru 1 sau 2 panouri instalate pe casă sunt semnificativ mai mici decât pentru instalarea unui sistem convențional de încălzire a apei, care necesită folosirea energiei electrice.
  • Au o durată de viață lungă: Datorită nepresurizării panourilor, acestea nu necesită întreținere periodică și pot funcționa o perioadă lungă de timp.
  • Nu poluează: datorită energiei solare folosite, aceste panouri au un impact redus asupra mediului.

 

Panourile solare nepresurizate funcționează pe principiul ridicării apei calde și al scufundării apei reci, oferind avantaje pe o perioadă lungă de timp. Dar să vorbim și despre dezavantajele acestor panouri:

  • În comparație cu panourile fotovoltaice, acestea încălzesc doar apă, nu alimentează întreaga locuință cu energie electrică
  • Au nevoie de razele directe ale soarelui: aceste panouri nu funcționează în zilele ploioase sau când cerul este acoperit de nori.
  • Nu se potrivește cu designul casei: colectorul de apă nu are un design atractiv și poate strica aspectul estetic exterior al casei.
  • Încălzirea este asigurată pe timpul zilei, dar apa caldă va fi disponibilă și în timpul nopții datorită rezervorului de stocare izolat care menține temperatura apei.

 

Panourile solare nepresurizate au nevoie de întreținere specială?

Nu. Odată montate, aceste panouri nu necesită întreținere sau o atenție deosebită. Panourile sunt fabricate din materiale durabile, care sunt rezistente condițiilor meteo. Cu ajutorul unei echipe experte în instalarea acestora, se pot face verificări la structura acoperișului pentru a evita eventuale probleme de susținere a colectorului de apă. Totodată, specialiștii pot examina umbrirea acoperișului și alți factori care ar putea scădea eficiența panourilor.

 

Cauți un sistem eficient pentru încălzirea apei?

Echipa TeknoFM este alături de tine pentru a-ți oferi consultanță în alegerea sistemului de încălzire pe care-l dorești. Îți oferim servicii de montare profesională și îndrumare corectă pentru a alege ceea ce se potrivește locuinței tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.