Centrale termice

Presiune scăzută în centrala termică – motive și soluții

Presiunea scăzută din centrala termica nu este un motiv îngrijorător, dar necesită o verificare amănunțită. Modelele noi de centrale termice sunt făcute pentru a fi economice, funcționale și fiabile. Dar ca orice echipament, acestea pot avea nevoie de o verificare periodică, iar cu o revizie centrala termica poate funcționa corect.

Presiunea centralei termice este indicată de către manometrul de presiune al acesteia. O valoare corectă a presiunii se încadrează între 1 și 2 bari, indicele cât mai corect fiind menționat în instrucțiunile centralei termice. La o presiune scazuta centrala poate intra în avarie și se oprește din funcțiune, afișând un cod specific de eroare pe care-l poți consulta în manualul centralei.

 

Din ce cauză scade presiunea centralei?

Când curge apa din centrala termică, presiunea acesteia scade. Scurgerile pot fi atât de la centrală, cât și de la calorifere sau țevi. Aceste scurgeri sunt, de obicei, picuri de apă eliminate, de aceea poate fi uneori dificil să descoperi zona exactă prin care picură apă. 

O metodă simplă și la îndemână pentru a găsi aceste scurgeri poate fi cu ajutorul unui șervețel de culoare deschisă pentru a se observa mai bine petele de umezeală:

  • Pune servețelul la îmbinările țevilor, aerisirile și robineții caloriferelor;
  • Urmărește unde apar petele;
  • Urmărește manometrul centralei pentru a vedea indicele de presiune.

Un alt motiv pentru presiunea scăzută din centrala termică poate fi eliminarea aerului din calorifere. Aerisirea caloriferelor eliberează aerul blocat în sistem, ceea ce face ca radiatoarele să funcționeze iar în mod corect. Dar aerul scos reduce, totodată, și presiunea apei din sistem. 

 

Efectele presiunii scăzute

Scăderea presiunii din centrală este atenționată de aceasta prin modul de funcționare neobișnuit pe care îl poate avea:

  • Apa nu se mai încălzește;
  • Caloriferele nu se încălzesc la capacitatea obișnuită;
  • Manometrul indică o presiune scăzută.

 

Cum represurizez centrala?

Represurizarea centralei termice este un proces relativ ușor, dar dacă nu știi să faci acest lucru, poți apela oricând la o echipă de specialiști pentru a rezolva problema. Centrala termică încălzește apa rece care circulă prin circuitul de țevi și calorifere din casă. Pentru a funcționa cât mai corect, presiunea trebuie să fie cât mai stabilă. Dacă aceasta scade, pașii pentru restabilirea ei sunt simpli:

    • Oprește centrala și las-o să se răcească – apa fierbinte din țevi poate provoca arsuri, așa că verifică dacă totul este sigur pentru a începe procesul;
  • Caută robinetul de încărcare a centralei;
    • Deschide-l pentru a aproviziona sistemul de încălzire cu apă de la rețea
    • În timp ce apa intră în instalație, fii atent la manometru: specialiștii recomandă ca presiunea să ajungă până la 2 bari pentru a nu suprapresuriza centrala, iar cel mai bine observi acest interval pe zona marcată cu verde a acestuia;
  • Închide robinetul. 

 

Presiunea centralei termice – cât de des trebuie să represurizez centrala?

Represurizarea sistemului central se face doar atunci când acesta scade, din motivele prezentate mai sus. Specialiștii recomandă ca manometrul să fie verificat periodic pentru a vedea dacă parametrii sunt buni. Dacă centrala necesită o represurizare periodică, înseamnă că există o scurgere undeva în sistem ce necesită reparată. Pentru a preveni deteriorarea centralei termice, apelați la un specialist pentru a remedia situația.

 

Apelează la specialiști

În cele mai multe cazuri, presiunea scăzută a centralei înseamnă că apa nu poate circula corect în sistemul instalat în casă, dar urmând pașii de mai sus, se poate rezolva problema. Dacă aceasta persistă este recomandat să apelezi la o echipă de specialiști pentru o revizie a centralei termice. Totodată, revizia centralei termice se recomandă periodic pentru a elimina și alte probleme care pot apărea în funcționarea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.